top of page

טיפול על פי עקרונות DIR

Developemental

Individual

Relationship

מודל ה-DIR  שם את הקשר במרכז הטיפול, ומהווה גם את מטרת הטיפול. זהו מודל אינטגרטיבי להערכה וטיפול בילדים עם צרכים מיוחדים, אוטיזם בפרט.

פותח מתוך מחקר ותצפיות על ילדים בעלי התפתחות תקינה והוריהם ע"י ד"ר סטנלי גרינשפן ז"ל וד"ר שרינה וידר, בארה"ב.

מורכב מ-3 חלקים:

Developenental- ילדים מתפתחים בכל תחומי התפקוד במקביל ותחום אחד משפיע על אחר באופן ישיר. היכולות מתפתחות כתוצאה מאינספור התנסויות אינטראקטיביות עם דמויות משמעותיות.

Individual (הפרופיל האישי של הילד)- כל ילד מגיע עם יכולות אינדיבידואליות אשר דרכן הוא קולט את העולם, מעבד אינפורמציה ופועל בו. קיימת חשיבות רבה לאיבחון והתייחסות לפרופיל הסנסו מוטורי האישי בטיפול ובחיי היום יום.  

 Relationship- הקשר הוא החלק המשמעותי בטיפול ובהתפתחות, כל ההתפתחות נבנית מתוך יחסים אינטראקטיביים עם אנשים משמעותיים.

 

מודל הDIR דוגל ביצירת אינטראקציה הדדית רציפה ומשמעותית בין הילד ומטפליו ויצירת מעגלי תקשורת. במהלך האינטראקציה- הליכה אחרי היוזמות של הילד ותחומי העניין שלו, על מנת ליצור הנאה משותפת, עידוד יוזמה ופתרון בעיות.

מניסיוני, עבודה על פי המודל עם ילדים עם אוטיזם ומשפחותיהם מייצרת הנאה, שיתוף פעולה, יוזמה במרחב, הבנה של צרכי הילד והתקדמות ברכישת מיומנויות מוטוריות ומשחק מוטורי משותף. 

בוגרת שלב 1 במסגרת לימודי DIR

פיזיותרפיה ואוטיזם

ההנאה בתנועה!

קיימת משמעות רבה בטיפול פיזיותרפיה לילדים עם אוטיזם. מניסיון של 10 שנים בעבודה עם ילדים ואנשים עם אוטיזם לאורך מעגל החיים, ההתייחסות לפעילות מוטורית תורמת להתקדמות בכל היבטי החיים.

מחקרים מראים כי קיים  קשר בין חומרת התפקוד המוטורי לבין חומרת התפקוד החברתי/ תקשורתי.

 ילדים עם אוטיזם לרוב רוכשים אבני דרך מוטוריות ראשונות במועד (עד גיל הליכה) אך אינם משכללים את היכולות וככל שהגיל גדל ישנו פער גדול יותר בהשוואה לבני גילם בתפקוד מוטורי (במיוחד אחרי גיל 3-4 שנים). טיפול פיזיותרפיה המותאם לצורכי הילד מעודד המשך רכישת מיומנויות מוטוריות, חיזוק ולמידה מוטורית.

שיפור השתתפות בחיי היום יום- רוב הילדים עם אוטיזם מתקשים בהעברת המיומנויות המוטוריות שלהם להשתתפות במשחק בהקשר או סביבה חברתית. 

הטיפול עוזר להם לחזק מיומנויות בסביבה משתנה ותוך הדרכה צמודה להורים  להבנת  הצרכים של הילד ועידוד להשתתפות.

 

פעילות גופנית- מחקרים מראים על סיבולת נמוכה לפעילות גופנית בקרב ילדים ואנשים עם אוטיזם. קיימת נטיה גבוהה יותר ביחס לאוכלוסיה הכללית להשמנת יתר ולהתנהגות יושבנית. קיימות סיבות שונות לכן- מיומנויות מוטוריות שאינן תואמות לגיל, קושי בלמידה מוטורית  וגם  טונוס נמוך, גמישות יתר, עיבוד חושי, מוטיבציה.  ההתערבות בטיפול בגיל הרך הינה קריטית לצורך הקניית הרגלים לילד ולמשפחה שילוו אותו לאורך חייו. טיפול פיזיותרפיה והדרכה למשפחה מעודדים פעילות גופנית ושמירה על הבריאות.

 

עידוד לעצמאות- ילדים עם אוטיזם מראים יוזמה נמוכה יותר לעצמאות במרחב ובחיי היום יום. לחילופין, הם נוטים להשתמש בדפוסי תנועה חוזרניים, פעמים רבות אימפולסיביים ולא בטיחותיים. דרך התערבות להקניית סכימת גוף, תנועה מאורגנת ומיומנויות מוטוריות, כמו כן הדרכה למשפחה לחשיבות עידוד לעצמאות בגיל הרך , אנו נותנים כלים משמעותיים להמשך חייהם.

 

והכי חשוב- הנאה! טיפול הפיזיותרפיה מותאם נותן לילדים הזדמנות ליהנות מתנועה וממשחק במרחב עם בני גילם ועם מבוגר בדרך מותאמת ומעוררת מוטיבציה להמשך.

bottom of page